Jenis Ketuhar
Untuk dapur rumah anda, anda boleh memilih
pelbagai ketuhar moden yang sesuai dengan citarasa anda dari segi ciri ketuhar dan
kesesuaian pelan susunatur dapur anda.
Beberapa jenis ketuhar yang boleh anda
pertimbangkan termasuklah jenis built-in, ketuhar gelombang mikro, ketuhar wap
dan self-cleaning oven.
Untuk kesemua jenis oven ini terdapat
pelbagai pilihan harga, fungsi, kecekapan tenaga dan jenis rekaan untuk
dipertimbangkan dan anda sebaiknya membuat research terlebih dahulu mengenai
apa jua model yang menarik kepada anda.
Ketuhar Wap
Ketuhar wap menggunakan udara panas dan
lembap untuk membolehkan anda mengukus, membakar dan atau memanggang makanan
anda.
Ketuhar ini boleh dipasang dengan cepat dan
mudah. Ketuhar mempunyai tangki air yang boleh ditanggalkan yang mempunyai
jumlah air yang cukup untuk membolehkan anda memasak dan stim makanan anda dengan kuasa penuh
selama lebih kurang 70 minit.
Air yang telah dibekalkan ke kapasiti
ketuhar dipanaskan oleh elemen pemanas yang terletak di dasar ketuhar.
Oleh itu, ketuhar wap mampu mencapai
kecekapan maksimum kerana elemen pemanas hanya akan memanaskan jumlah air yang
mencukupi untuk proses memasak.
Selebihnya, kecekapan oven jenis wap ini
dibantu oleh kawalan termostatik yang memastikan suhu stim berada antara 35 ° C
dan 100 ° C; suhu ini sesuai untuk memasak hampir semua jenis sayuran, ayam,
daging dan ikan.
Dari segi penyelenggaraan, oven wap ini mudah
untuk dibersihkan kerana ketuhar wap ini mempunyai rekaan dalaman keluli tahan
karat. Oven juga mempunyai tetapan untuk pembersihan dan de-scaling.
Ketuhar Gelombang Mikro
Ketuhar gelombang mikro adalah
aksesori dapur moden yang paling sesuai apabila anda perlu menyediakan makanan anda
dengan cepat.
Oven ini beroperasi melalui prinsip
radiasi gelombang mikro yang mempunyai frekuensi 2500 MHz,
Gelombang mikro ini akan menembusi apa
jua jenis makanan yang diletakkan di ruang memasak
Komponen utama ketuhar gelombang mikro
ini termasuklah sensor kelembapan, papan kekunci kawalan, jam digital,piring
memasak berputar, dan yang paling penting,ruang memasak
Dalam penggunaan ketuhar gelombangmikro adalah tidak disarankan untuk anda mempunyai makanan yang diletakkan dalambekas logam,kerana bekas logam akan menyerap gelombang mikro dan penggunaan
bekas logam akan merosakkan ketuhar.
Oleh itu, bekas yang terbaik untuk
digunakan di dalam ketuhar ialah bekas yang tidak menyerap gelombang ini,
termasuklah kebanyakan bekas seramik, kaca dan plastik.
Ketuhar Tunggal & Ketuhar Ganda Dua
Ketuhar tunggal dan ketuhar ganda dua bergantung
kepada saiz, keupayaan dalaman, dan reka bentuk oven.
Dari segi kecekapan penggunaan ruang,
ketuhar tunggal mungkin merupakan pilihan yang paling fleksibel, kerana
saiznya 600mm lebar X 600mm.
Saiz standard ini sesuai dengan reka bentuk
dapur bagi kebanyakan rumah.
Kapasiti kebanyakan oven jenis ini
adalah di antara 53L sehingga 120L
Ketuhar ganda mempunyai dua ketuhar,
mempunyai dimensi 600mm lebar X 900mm tinggi.
Ketuhar atas adalah ketuhar pemanggang
jenis konvensional dan mempunyai ketinggian antara 33cm-36cm manakala bahagian
bawahnya pula,kebanyakannya adalah ketuhar kipas dengan kapasiti 53L-60L.
Ketuhar jenis self-cleaning pula,dapat
membersihkan sebarang kotoran atau tumpahan yang tertinggal dari makanan.Ketuhar jenis ini,menggunakan suhu
tinggi sehingga 482celcius.
Sebagai langkah keselamatan,ketuhar
jenis ini dilengkapi dengan pintu mekanikal yang sentiasa terkunci sepanjang
proses pembersihan bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini.
Ketuhar jenis ini juga menjimatkan kos
elektrik kerana ianya direka dengan lebih penebatan haba dan ini secara tidak
langsung membuat proses memasak lebih cekap tenaga
Ulasan
Catat Ulasan